Sådan bevarer du et godt helbred
Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin er der nogle bestemte ting, som skal til, for at du kan opnå og bevare et godt helbred:
- Du skal leve dit liv med en god balance mellem yin og yang. Yang er fx den tid, hvor du er aktiv og dyrker motion. Yin er fx den tid, hvor du hviler dig og slapper af.
- Du skal sørge for at kultivere en god mental indstilling, fx ved at dyrke meditation, yoga eller qigong.
- Du skal spise den kost, som tjener din krop bedst.
Anbefalinger vedrørende kost og livsstil
Akupunktur bygger på en holistisk tankegang, hvor ikke blot symptomet, men hele det fysiske og psykiske menneske behandles. Derfor indebærer en akupunkturbehandling, at du både bliver behandlet med fx nåle og får anbefalinger vedrørende din kost og livsstil.
Principperne for yin og yang anvendes også i kostvejledningen. Fx har kød en tendens til at være yang i energi, mens grøntsager er mere yin. Selve behandlingen af fødevarerne har imidlertid også en indvirkning, fx tilfører grillstegning mere yang til en fødevare, mens langtidskogning tilfører mere yin.
Alle mennesker har brug for en individuel kost, som tager højde for kroppens ubalancer. I forbindelse med en akupunkturbehandling giver jeg dig derfor råd om, hvilke fødevarer der ud fra deres smag og energetiske virkning, bedst tjener din krop.
Kostråd ifølge Traditionel Kinesisk Medicin
Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin er der nogle kostråd, som du bør følge:
- Tyg din mad grundigt.
- Undgå at spise kold mad, for meget råkost og salat samt kolde drikke.
- Drik helst mellem måltiderne – eller drik et enkelt glas kogt vand eller te til måltidet.
- Spis ikke for meget.
- Spis dit hovedmåltid tidligt, og undgå at spise tæt på sengetid.
- Spis friske madvarer.
- Vær glad for det, du spiser.
- Spis i ro og stilhed, og lav ikke andre ting, samtidig med at du spiser.
- Sid oprejst og afslappet, mens du spiser.
- Gå 100 skridt efter måltidet.
Kostens 5 smage
I Traditionel Kinesisk Medicin har kosten 5 smage: krydret, sødt, surt, bittert og salt. Hver smag er associeret med en bestemt meridian og dens tilhørende organer, og hver smag har specifikke egenskaber og virkninger i kroppen:
- Den krydrede smag resonerer med lunger og tyktarm.
- Den søde smag resonerer med milt og mave.
- Den sure smag resonerer med lever og galdeblære.
- Den bitre smag resonerer med hjerte og tyndtarm.
- Den salte smag resonerer med nyrer og blære.
Læs også om de andre særlige akupunkturmetoder