4. trin – og et eksempel fra min sexliste

4. trin

Trinarbejde: Det famøse 4. trin

I 12-trinsprogrammet er det 4. trin et af dem, man frygter, når man laver trinarbejde. Man skal nemlig udfylde 3 forskellige lister:

  • En vredesliste med alle de mennesker, man er eller har været vred på.
  • En frygtliste med alle de ting, man frygter eller har frygtet.
  • En sexliste med alle de mennesker, man skader eller har skadet seksuelt.

Og så skal man blandt andet tage stilling til, hvordan man selv blev ramt, og hvad der var ens eget ansvar i det hele.

Til eksempel så et af punkterne på min sexliste sådan ud:

4. trin

Aflæggelsen af mit 4. trin

Da jeg havde aflagt mit 4. trin for min sponsor i 12-trinsprogrammet, forærede hun mig korset på billedet. Hun havde fået det til sin ordination, så der var ikke tale om en hvilken som helst gave, men en virkelig betydningsfuld gave!

Gavens betydning stemte overordentligt godt overens med, hvordan jeg havde det efter at have aflagt mit 4. trin.

Jeg havde lavet et virkelig grundigt stykke arbejde (min perfektionisme fornægtede sig som sædvanlig ikke 🙂 ), og jeg tror, det tog 3 møder af 2-3 timer, før jeg havde sagt alt det højt, som jeg i årevis havde holdt for mig selv pga. skyld og skam.

Min sponsor var tydeligvis ikke imponeret, for hun glippede med øjnene flere gange undervejs 🙂 , og hendes afsluttende bemærkning var noget i retning af: "Du har ikke gjort noget, der er værre end det, jeg har gjort." 🙂

Men den følelse af frihed og lethed, som jeg følte efter at have aflagt mit 4. trin, kan ikke beskrives med ord! Og der bor stadig en kæmpe taknemmelighed i mit hjerte <3

Min 13 års mærkedag

I går var det 13 år siden, jeg trådte ind ad døren til mit første 12-trinsmøde. Det og de efterfølgende møder kom til at forandre mit liv for evigt.

Sammen med den terapi, som jeg også gik i, var møderne og de mennesker, jeg mødte der, med til at ændre de dysfunktionelle familiemønstre, som jeg havde fået med fra min barndom.

I alle årene har korset ligget på mit natbord som en evig reminder om mit 4. trin samt friheden og taknemmeligheden, som fulgte med.

I går på min 13-årsdag pudsede jeg det skinnende blankt og lagde det tilbage på natbordet, mens jeg mindedes min sponsors store betydning. Jeg er hende evigt taknemmelig!

Håb for de dysfunktionelle familiemønstre

Når jeg fortæller det her, så er det for at give dig håb.

Er du vokset op i en dysfunktionel familie, og har du fået en masse uhensigtsmæssige mønstre med i bagagen? Giv ikke op! Det er håb!

Men der kræver, at du er indstillet på at arbejde for sagen. Du får ikke forandringen forærende. Men du kan komme langt og finde støtte ved at gå til 12-trinsmøder og i terapi.

SELVVÆRD ER DIN VIGTIGSTE RESSOURCE!

Du er velkommen i min klinik i Herlev.

Her kan du læse om mig.

Og her kan du læse, hvad mine klienter siger.

Kærlig hilsen

Tine Drud Jensen