Løber du også fra yin – og din sjæl?

Kender du det at løbe fra din sjæl?

Kender du det at have været så meget på i en periode, at du bagefter er helt ved siden af dig selv?

Sådan havde jeg det for et par uger siden!

Ugen før havde jeg været på seminar på Comwell Klarskovgaard i Korsør med Niels Brock mandag og tirsdag. Og torsdag til søndag var jeg på retreat på Møn Retreat & Kursuscenter, hvor jeg var supervisor for nye kropsterapeutstuderende på Totum.

Så altså kun lige hjemme at vende onsdag, hvor jeg kunne slappe lidt af!

Dertil kom, at jeg på seminaret mødte min nye afdeling (jeg begynder i en ny afdeling til august), og lige så fornøjeligt, som det vitterlig var, lige så krævende var det også for en halv-indadvendt person som mig at være sammen med nye mennesker i så mange timer.

På retreatet var omkring 50 kropsterapeutstuderende samt en supervisor-roommate, som jeg aldrig havde mødt før. De studerende var rigtig søde, og min roommate, som viste sig at være akupunktør lige som mig, kom jeg rigtig godt ud af det med.

Men halv-indadvendte mig var på hårdt arbejde den uge!!!

Og det tog godt en uge, før jeg følte mig bare nogenlunde på plads i mig selv igen bagefter.

Hvilket minder mig om en gammel indiansk talemåde:

"Hvis du har haft meget travlt i en periode, må du bagefter standse op og vente på, at din sjæl indhenter dig."

Men nu skal det ikke handle om indianske talemåder!

Dette blogindlæg skal faktisk handle om yin og yang 🙂

Hvad har yin og yang med sjælen at gøre?

Lad mig begynde med at fortælle lidt om, hvad yin og yang i det hele taget er.

Yin og yang er et centralt koncept i kinesisk tankegang.

De er de to modstridende, men samtidig komplementære kræfter i universet.

Alt i universet eksisterer i kraft af spændingen mellem yin og yang.

Det er yin og yang, som skaber dynamikken i universet, og som gør, at alt er i konstant forandring.

Uden yin og yang ville universet ikke eksistere!

Ja, det er fint, men kom nu til sagen, tænker du måske!

Ok, jeg vil nærme mig en pointe 🙂

Hvad repræsenterer yin og yang?

Først vil jeg imidlertid fortælle, hvad yin og yang repræsenterer:

Yin

Yang

Mørke Lys
Måne Sol
Hvile Aktivitet
Jord Himmel
Vinter Sommer
Nat Dag
Vand Ild
Sammentrækkende Udvidende
Nedadgående  Opadstigende

Hvad kan vi bruge teorien om yin og yang til i Vesten?

Uden hinanden vil hverken yin eller yang eksistere! De er gensidigt afhængige, og den ene kan kun eksistere, hvis den anden også eksisterer! For de er aspekter af den samme helhed!

Men fordi de er hinandens modsætninger, forbruger og skader de også hinanden. Jo mere der bliver af den ene, jo mindre bliver der af den anden - indtil der ikke er mere tilbage. Og dermed INTET er tilbage

Og nu nærmer vi os pointen!

De fleste af os har et liv, hvor vi konstant stiller os selv til rådighed online, knokler løs på arbejdet for at pleje karrieren - eller for bare at beholde jobbet, yder vores bedste for at være gode partnere, forældre, børn, venner osv. osv. osv. Med andre ord en kæmpe overflod af yang!

Men hvis vi vil overleve, er vi nødt til at tage ansvar for at skabe balance mellem yin og yang i vores liv! Med al den yang har vi brug for mere yin i vores liv!

Derfor er der brug for, at du tager teorien om yin og yang til dig - og den indianske talemåde!

Sådan bringer du balance mellem yin og yang i dit liv

Pointen er, at du skal sørge for at skabe både yin-tid og yang-tid i dit liv.

Et liv, hvor du er aktiv hele tiden, vil til sidst gøre dig syg. Men det samme vil et liv, hvor du hele tiden er inaktiv!

Følg derfor disse retningslinjer:

  • Læg din aktivitet om dagen, og og slap af om aftenen, så følger du yin og yangs naturlige rytme.
  • Efter en lang arbejdsdag med yang-tid, så giv dig selv yin-tid om aftenen ved at undgå tv og computer. Eller installer i det mindste en app, som dæmper det blå lys fra computeren. Jeg kan anbefale f.lux, hvis du har en Mac.
  • Søvn er yin-tid, så sørg for at få ca. 8 timers søvn hver nat, og følg døgnets rytme, så du går i seng, når det bliver mørkt udenfor (natten er yin-tid).
  • Lad søndag være hviledag, altså yin-tid, hvor du fx hænger ud i nattøj hele dagen og lader op til den næste uges yang-tid.
  • Efter en travl periode med yang-tid, så tag en lige så lang ferie med yin-tid. Eller giv i det mindste dig selv en periode, hvor du ikke har kalenderen fyldt med aftaler, når du har fri fra arbejde.
  • Dyrk yang-tid i form af moderat motion, og dyrk også yoga eller qigong, som får dig ned i tempo og giver dig yin-tid
  • Spis varm suppe, som tilfører kroppen yin og er let for kroppen at transformere.
  • Spis ikke mere mad, end du har brug for - det kræver ekstra yang at transformere maden.

Rigtig god fornøjelse! 🙂

Akupunktur genopretter yin-yang-balancen

Hvis du har ubalance mellem yin og yang, kan akupunktur hjælpe med at genoprette balancen. Bare det at ligge med nålene i ca. 30 minutter, hvor du ikke skal lave noget som helst andet, vil give dig mere yin-tid. Hertil kommer selvfølgelig virkningen af nålene.

Du er velkommen i min klinik.

Her kan du læse om mig.

Og her kan du læse, hvad mine klienter siger.

Kærlig hilsen

Tine Drud Jensen